top of page

Miksi suosittelen synnytysvalmennusta?

  • Writer: Miia Sauristo
    Miia Sauristo
  • 2.4.
  • 1 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 12.5.

En suosittele menemään pystymetsästä synnyttämään. Ilman valmistautumista voi hämmentyä asioista, jotka ovat normaaleja synnytyksessä, kuten kehon tarpeista, joita ei voi järjellä selittää, tunteesta, että informaatiota on vaikea vastaanottaa, epiduraalipuudutuksen asennusasennosta tai sisätutkimuksesta. Kun synnyttäjä on etukäteen tutustunut synnytyksen kulkuun, hän voi keskittyä olennaiseen eli supistusten vastaanottamiseen ja synnyttämiseen.


Tutkitusti synnytysvalmennus lieventää synnytykseen liittyvää pelkoa ja jännitystä. Synnytyksen tärkein hormoni on oksitosiini, ja sen tehokas toiminta vaatii mahdollisimman rentoa ja turvallista olotilaa. Stressi, pelko ja jännitys voivat heikentää oksitosiinin vaikutusta, sillä adrenaliini kumoaa sen vaikutuksen.


Usein synnytyksen alkuvaiheessa ollaan kotona, joten on tärkeää, että synnyttäjällä ja tukihenkilöllä on keinoja helpottaa kipua sekä fyysisesti että henkisesti. Nämä työkalut eivät ilmesty siinä hetkessä työkalupakkiin, vaan ne pitää hankkia etukäteen. Työkalut eivät välttämättä tarkoita konkreettisia tavaroita. Kotoa löytyy paljon hyödynnettäviä asioita, ja osa menetelmistä ei vaadi mitään välineitä.


Synnytysvalmennuksessa käydään läpi erilaisia keinoja lievittää kipua kotona, tutustutaan synnytyksen vaiheisiin ja puhutaan sairaalasta ympäristönä. Synnyttäjä on aktiivisessa roolissa koko synnytyksen ajan. Synnytys ei ole sairaus, eikä synnyttäjä ole potilas, vaan kyseessä on luonnollinen tapahtuma.


Monilla paikkakunnilla synnytysvalmennukset järjestetään suurina Teams-tilaisuuksina, joihin osallistuvat kaikki alueen synnyttäjät. Ajattelen, että synnytysvalmennuksen tulisi olla luottamuksellinen ja turvallinen tila, jossa voi kysyä kaikki mieltä askarruttavat kysymykset – myös ne "tyhmät" – sekä puhua jännityksestä ja pelosta. Valmennuksessa tulisi olla mahdollisuus kokeilla eri menetelmiä, kuten äänenkäyttöä ja rebozo-liinan hyödyntämistä kivunlievityksessä.





© 2025 Nuotioviisaus Oy. Powered and secured by Wix

bottom of page