top of page

Repeämien ja episiotomian hoito

  • Writer: Miia Sauristo
    Miia Sauristo
  • 9.6.
  • 2 min käytetty lukemiseen

Synnytyksessä voi tulla repeämiä ja joillekin on tehty episiotomia. Miten haavoja tulisi hoitaa?


Episiotomia = synnytyksen aikana leikattu pieni viilto emättimen suuaukon reunaan. Viilto tehdään saksilla yleensä oikealle puolelle synnyttäjästä katsottuna, tarkemmin klo 7–8 suuntaan viistoon. Peräaukko on klo 6. Ennen viillon tekemistä väliliha puudutetaan. Episiotomiaa ei koskaan tehdä rutiininomaisesti, vaan sille täytyy olla perustelut, esimerkiksi vauvan vointi vaatii syntymän nopeuttamista.


Repeämät jaetaan neljään asteeseen:

Ensimmäisen asteen repeämä on limakalvolla.

Toisen asteen repeämä ulottuu limakalvolta lihakseen. Jos episiotomia olisi repeämä, se olisi toisen asteen repeämä.

Kolmannen ja neljännen asteen repeämät kuvaavat eriasteisia peräaukon sulkijalihaksen ja sitä ympäröivien kudosten vaurioita.


Emätin ja lantion alue on hyvin verisuonitettu, joten repeämät ja episiotomia paranevat yleensä hyvin parissa viikossa. Tikit ovat itsestään sulavia, ja niiden sulamiseen menee noin 2–5 viikkoa. Aluksi repeämät ja episiotomia voivat aiheuttaa kipua. Käytä tarvittaessa tulehduskipulääkkeitä ja kylmähoitoa. Kylmähoidoksi käy vedellä kasteltu side, joka on pakastettu.


Tärkeintä on muistaa hyvä hygienia. Suihkuttele haavat jokaisen vessassa käynnin yhteydessä ja kuivaa puhtaalla pyyhkeellä tai paperilla.

Vaihda sidettä usein. Siteet ovat kosteita ja luovat hyvän alustan bakteerien kasvulle. Jos hikoilee paljon, tee mahdollisimman paljon ilmakylpyjä. Ole ilman alushousuja ja sidettä. Laita pyyhe pyllyn alle suojaksi.


Vältä pitkään istumista ommellun repeämän päällä. Istuminen heikentää alueen verenkiertoa ja hidastaa paranemista. Käytä tarvittaessa tyynyä tai pyyhkeestä tehtyä ympyrää istumiseen. Uimarengasta tai muita puhallettavia istuinrenkaita ei suositella.


Seuraa haavan paranemista peilillä, jos se on mahdollista. Näin huomaat nopeammin, jos haava ei lähde paranemaan tai siihen tulee tulehduksen merkkejä, kuten punoitusta tai turvotusta uudelleen sen jo laskeuduttua. Repeämät voivat olla emättimen sisällä, jolloin niitä ei näe.


Kun ompeleet ovat sulaneet ja ihopinnat ovat hyvin kiinni, aloita alueen öljyäminen hajustamattomalla ihoöljyllä. Hiero repeämän aluetta öljyllä vähintään pari kertaa viikossa, jotta arvesta tulee joustava ja pehmeä. Aloita lempein ja pyörivin ottein arven ympäriltä sekä emättimen että välilihan puolelta. Aloita repeämän vierestä, lähentyen arpea kerta kerralta. Lopulta hiero myös arven päältä.


Synnytyksen jälkeen häpyhuulet ja emättimen limakalvot voivat olla kuivat, ohuet ja arat. Tämä johtuu luonnollisesta estrogeenin puutteesta synnytyksen jälkeen. Limakalvoja voi helposti vahvistaa paikallisella estrogeenivoiteella, jota saa apteekista ilman reseptiä. Voiteen hormonimäärä on hyvin matala ja vaikutus paikallinen, eli käyttö imetyksen aikana on turvallista.


Yhdyntöjen tullessa ajankohtaisiksi on suositeltavaa käyttää liukuvoidetta. Ensimmäisissä yhdynnöissä voi tuntua arkuutta tai jopa kipua. Mikäli kipu jatkuu edellä mainituista hoidoista (öljy + hieronta, paikallisestrogeeni, liukuvoide) huolimatta, on syytä hakeutua lääkäriin.


Jos on tullut kolmannen tai neljännen asteen repeämä, suosittelen tutustumaan Terveyskylän oppaaseen niiden kuntoutuksesta: 



© 2025 Nuotioviisaus Oy. Powered and secured by Wix

bottom of page