top of page

Mille viikoille asti jälkiehkäisypilleri toimii?

  • Writer: Miia Sauristo
    Miia Sauristo
  • 5.2.
  • 1 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 12.5.

Hän: "Mille viikoille asti jälkiehkäisypilleri toimii?"

Minä: "? 72 tuntia."

Minä: "Jos ei ole ovuloinut."

Hän: ??!?

Minä: "Jälkiehkäisy ehkäisee ovulaatiota mutta jos ovulaatio on tapahtunut, ei se sille mitään mahda."

Hän: "Mä olen käyttänyt nuorena jälkiehkäisyä."

Minä: "Silloin ei todennäköisesti ollut juuri ovulaatio tapahtunut."

Hän: "Miksi tästä ei kerrota missään?!"



Jälkiehkäisytabletti sisältää joko 1,5 mg levonorgestreelia (keltarauhashormonia) tai 30 mg ulipristaaliasetaatti, joka joka estää luonnollisen keltarauhashormonin toimintaa kehossa


Tabletti otetaan mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, mutta tuotteesta riippuen viimeistään 72-120 tunnin kuluessa. Jälkiehkäisytabletit on tarkoitettu suun kautta otettaviksi, ja niitä saa apteekista ilman reseptiä.


Jälkiehkäisyn teho perustuu ovulaation eli munasolun irtoamisen estämiseen tai sen siirtämiseen myöhemmäksi. On hyvä muistaa, että ovulaation jälkeen hedelmöittyminen voi tapahtua vain tietyssä aikaikkunassa. Tämän jälkeen alkion täytyy kiinnittyä kohdun limakalvolle tietyssä aikaikkunassa. Jos nämä vaiheet eivät toteudu, raskaus ei etene.


1–3 % jälkiehkäisytabletin käyttäjistä tulee raskaaksi.


Jälkiehkäisytabletin käytön jälkeen on tärkeää käyttää muuta ehkäisyä, esimerkiksi kondomia, seuraavaan kuukautisiin asti. Jos kuukautiset eivät ala ajallaan, on syytä tehdä raskaustesti.


Tutustu eri ehkäisymenetelmiin ja niiden turvalliseen käyttöön. Vastaanotolleni saa tulla kiireettömästi keskustelemaan ehkäisymenetelmistä tai raskaudenkeskeytyksestä.


Lue lisää Duodicimin terveyskirjaston Jälkiehkäisy -artikkelista: https://lnkd.in/dZj6NT4X ja jälkiehkäisytablettien pakkausselosteista.





© 2025 Nuotioviisaus Oy. Powered and secured by Wix

bottom of page